Vyhľadávanie


Kontakt

Ing. Emil Grobauer
Prešov

+421517710398

E-mail: cergovfilm@gmail.com

Vlk sa snaží maximálne šetriť energiou a minimalizovať riziko svojho poranenia.

Zavádzajúca reportáž o vlkoch v TV Markíza

15.02.2013 15:53

Včera som si pozrel v TV Markíza reportáž pána Tribulu s názvom:

"Vlci v Tatrách zabíjajú jelene,v lese zostávajú kostry."

s podtitulom: "Vlčie svorky kántria aj statné jelene"

tvnoviny.sk/sekcia/spravy/regiony/vlci-v-tatrach-zabijaju-jelene-v-lese-zostavaju-kostry.html

Príspevok bol zavádzajúci a neobjektívny. Podával neodborné a skreslené informácie a snažil sa manipulovať. Lesník v príspevku povedal: :"Na tomto silnom jedincovi vidíme, že nerobia rozdiely a útočia aj na silné jedince."

Uvediem veci na pravú mieru. Diviak a jeleň partí u nás medzi hlavnú zložku koristi vlkov. A platí to najmä v zimnom období, keď je nedostatok inej koristi. Robiť teda seznáciu z toho, že lesníci nájdu v lese ohlodané kostry jeleňov sa mi potom zdá trochu ako neznalosť jedálnička vlkov v zime. Vlci sa predsa neživia senom, ani oziminami. Lesník ukázal na kostru jeleňa, podľa parožia silného a hneď mal po ruke záver, že vlci nerobia rozdiel medzi mladými, starými, chorými a jedincami v plnej kondícii. Pravdou je, že vlci za priaznivých snehových podmienok v zime dokážu strhnúť aj jeleňa s kapitálnym parožím, ovšem často sa jedná o jedinca, ktorý buď bol chorý, starý alebo poranený (napr. pytliakom). Vo veľkej väčšine prípadov strhnutia bol zdanlivo silný jeleň znevýhodnený tým, čo som uviedol. Iba zriedka sa stáva, že takýto jeleň je úplne fit a vlci ho napriek tomu v hlbokom snehu ulovia. Pri stretnutí so zdravým silným jeleňom je totiž pre vlkov veľké riziko poranenia a na to si vlci dávajú zvlášť pozor. Zdravý a silný jeleň pred vlkmi často ani neuteká. Často sa postaví do obranného postoja a vyčkáva. Takého jeleňa vlci skoro vždy nechajú na pokoji, vedia, že je zdravý a sebavedomý. Ak si má vlk vybrať, vždy si vyberie radšej oslabený kus, chorý kus, jelenicu, jelienča alebo jeleňa o ktorom vie, že nie je celkom v poriadku.

Vlci teda rozdiely v populácii svojej koristi robia. Robia selekciu a vyberajú si choré, oslabené, mladé, poranené alebo staré jedince štatisticky oveľa častejšie, ako jedince zdravé a v plnej kondícii. Je ale pravdou, že sa občas - pomerne zriedka - podarí vlkom v hlbokom snehu za vhodných snehových podmienok uloviť aj zdravého dospelého jeleňa. Vlci sa snažia maximálne šetriť energiou a minimalizovať riziko svojho poranenia.