Vyhľadávanie


Kontakt

Ing. Emil Grobauer
Prešov

+421517710398

E-mail: cergovfilm@gmail.com

Pastieri, ovce a vlci

17.09.2012 21:11

 

Dnes 17. septembra 2012 prebehla tlačou správa:

Vlci strhli 21 oviec v Červenici pri Sabinove.

Do nešťastného nedeľného rána sa zobudil farmár z Červenice (okres Sabinov). Vlky mu strhli 21 oviec. Ďalších 13 ešte stále nenašiel.

ČERVENICA. Vlky vyčíňali v noci zo soboty na nedeľu. „Prepadli ovce, ktoré boli v elektrickom oplotení. Dve strhli hneď. Ovce sa zľakli a oplotenie prerazili. Vlky ich hnali do lesa,“ opísal nešťastnú udalosť farmár Milan Varga.

 https://sabinov.korzar.sme.sk/c/6535780/vlky-strhli-21-oviec-v-cervenici-pri-sabinove.html

Prečo o tom píšem ? Pretože presne na rovnakom mieste pred rokom v novembri 2011 vlci na toto stádo oviec zaútočili tiež. Vtedy som sa bol priamo na miesto útoku pozrieť a urobil som okrem iných aj tieto fotografie.

Prvá fotografia ukazuje priviazaného pastierskeho psa.

 

Na druhej fotografii vidíme detail oplotenia a vzadu elektrickú oplôtku.

Tretia fotografia zobrazuje celkový pohľad na systém ochrany stáda oviec.

Aké chyby urobil farmár pri ochrane stáda ?

1. Pastiersky pes je priviazaný

2. Elektrické oplôtky nechránia stádo po celom obvode, ale iba čiastočne

3. Elektrické oplôtky nie sú  postavené v súlade so všeobecnými odporúčaniami

Slavomír Finďo z Národného lesníckeho centra napríklad odporúča:

"Ploty by mali byť podľa neho viacvrstvové, s postupnými 20- až 40-centimetrovými odstupmi, aspoň 170 centimetrov vysoké. Pri zemi by mal byť navyše ostnatý drôt, aby sa vlk nepodhrabal.

Stále dôležitou ochranou, a to najmä počas dňa, sú aj dobre vychované ovčiarske psy. Tie by mali byť odmala zžité so stádom, aby vedeli ovce nielen ochrániť, ale byť aj dostatočnou hrozbou pre votrelca."

Na tému "ovce a vlci" sa dokonca píšu vedecké práce a robia výskumy. Ako príklad môžem uviesť prácu "Predácia veľkých šeliem na ovce na Slovensku" ktorú napísali Robin Rigg a Matrin Gorman v rámci magisterského štúdia (Rigg 2004). Záujemcovia si môžu nájsť a preštudovať. Všetko už bolo teda vyskúmané a napísané, ibaže v praxi farmári doporučenia nedodržujú, alebo dodržujú, ale s chybami a nedôsledne.

Čím sa živí vlk ? Na základe rozsiahlej štúdie o potrave vlka (Kolenka 1997, Rigg a Finďo 2000, Strnádová 2000, Strnádová 2002), v ktorej bolo analyzovaných 353 vzoriek trusu za obdobie od r. 1992 do r. 2000 nájdených v 15 pohoriach stredného a východného Slovenska, sa preukázalo, že hospodárske zvieratá tvoria malú časť potravy vlka na Slovensku. Percentuálny podiel výskytu domácich zvierat vo vzorkách bol nasledovný: 0,8% ovca, 0,3% dobytok a 0,3% pes domáci. Ďalej sa zistilo, že vyše 90% potravy vlkov v slovenských Karpatoch  tvorili voľne žijúce párnokopytníky (Jeleň, diviak a srnec). To naznačuje, že vlky na Slovensku nie sú závislé na hospodárskych zvieratách, a nie je pravdou, že sa "zameriavajú na hospodárske zvieratá, pretože zlikvidovali divú zver" - čo je bežným argumentom poľovníkov. Vlky len príležitostne zaútočia na hospodárske zvieratá tam, kde sa nachádzajú a kde im k tomu človek vytvoril príležitosť.

Z môjho pohľadu, keďže sa venujem monitoringu vlka v niektorých pohoriach východného Slovenska (Čergov, Levočské vrchy a iné) je prípad zaujímavý práve tým, že sa vyskytol v oblasti, ktorej sa týka aj môj záujem a kde vlkov sledujem. Podľa vyjadrenia farmára sa v Červenici dlho predtým útok na ovce neodohral. Teraz tu máme hneď 2 prípady po sebe v novembri 2011 a septemberi 2012. Ide pravdepodobne o tú istú svorku, ktorá si zrejme zapamätala, že miesto je vhodné na výuku mláďat loviť. Keďže stádo nebolo dobre chránené, aj tohto roku sa im to podarilo. Farmár sa zrejme z minuloročného útoku dostatočne nepoučil. Tiež je zaujímavé, že napríklad na videu, ktoré sa mi podarilo zachytiť fotopascou 12. augusta 2012 ešte mláďatá nevyzerajú na to, žeby mohli úspešne skúšať uloviť veľké zviera, ako je ovca. O mesiac nato ich vývoj pokročil tak ďaleko, že už toho schopné sú. https://www.youtube.com/watch?v=Rq4CvOCWsHc Zhodou okolností zo soboty na nedeľu 16. septembra 2012, kedy sa útok na ovce odohral som na hrebeni Čergovského pohoria bivakoval hlavne kôli filmovým záberom jeleňov v jelenej ruji a tajne som dúfal, že sa mi pritom pošťastí uvidieť aj vlka vracajúceho sa z lovu. V pondelok som sa v Korzári dočítal, že vlci v tú noc boli úplne inde a mali inú prácu. Učili svoj dorast umeniu loviť. Aj vďaka tomu, že farmári nedôsledne počúvajú rady odborníkov.

Emil Grobauer, 17.9.2012