Vyhľadávanie


Kontakt

Ing. Emil Grobauer
Prešov

+421517710398

E-mail: cergovfilm@gmail.com

Recenzia fotopasce BUSHNELL Trophy Cam HD MAX

24.02.2013 16:21

RECENZIA

V roku 2010 som zakúpil prvú fotopascu SG550V. Bola to jedna z prvých fotopascí na našom trhu za výhodnú cenu. Neskôr sa však ukázali jej slabiny pri nasadení v extrémnych podmienkach za snehu a dažďa. Preto som zakúpil fotopascu KG680. Ukázalo sa, že je odolnejšia proti vlhkosti a tiež citlivejšia. Keďže však nedokázala natáčať video v HD rozlíšení, ktoré som nutne potreboval pre kvalitnejšie zábery do pripravovaného filmu, padlo rozhodnutie zakúpiť novinku roku 2012, fotopascu

 

BUSHNELL Trophy Cam HD MAX

Tento článok bude stručnou recenziou na tento model fotopasce. Fotopasce, ako už iste viete sú automatické fotoaparáty alebo kamery, ktoré reagujú na pohyb. Fotografia alebo videozáznam sa aktivuje pohybom teplokrvného živočícha. Senzor reaguje na teplotu a tiež na pohyb. Pohyb chladných objektov by fotopasca nemala zachytiť.

Oproti vyššie menovaným modelom fotopascí má BUSHNELL Trophy Cam HD MAX (ďalej už len Bushnell) niekoľko zásadných vylepšení. Sú to neviditeľné IR diódy pre prisvietenie nočných záberov a video s rozlíšením 1280x720p t.j. HD video s progresívnym záznamom snímkov. IR diódy slúžia na natáčanie videa alebo fotografovanie za tmy, alebo za zlých svetelných podmienok. Keďže sa pri sledovaní zveri fotopascami sústreďujem hlavne na vlkov, je veľmi dôležité, aby vlk fotopascu nezaregistroval. Z minulých skúseností som vedel, že na IR prisvietenie vlci, ale aj jelene veľmi citlivo reagujú. Vlk v tme zbadá prisvietenie a miesto, kde ho zaregistroval môže v budúcnosti obísť. Fotopasca Bushnell má tzv.  čierne diódy, ktoré v tme nie je vôbec vidno. V podstate ide o klasické IR prisvietenie, ale prekryté čiernou priesvitnou fóliou, ktorá čiastočne filtruje viditeľnú časť spektra IR diód.  Vlk takéto IR prisvietenie v tme vôbec nevidí a správa sa absolútne prirodzene. Výhodou je tiež, že zvieratá nie sú takýmto nočným prisvietením rušené.

Detekčný systém fotopasce Bushnell bol v čase uvedenia na trh druhým najrýchlejším na trhu s časom reakcie 0,595s. Reakčná rýchlosť je dôležitá vtedy, ak zviera prechádza okolo fotopasce rýchlo. Pri dlhšom reakčnom čase môže síce zviera fotopascu spustiť, ale nemusí byť zachytené v zábere. Fotopasca Bushnell dokáže za sebou urobiť až 3 fotografie. Potom nasleduje pauza, ktorá je daná rýchlosťou spracovania fotografií a ďalšie fotografie môže pasca robiť až po určitom čase, ktorý sa zvykne nazývať Recovery time. Ten je u fotopasce Bushnell 3s, čo je pomerne slušný výsledok v porovnaní s inými modelmi. Dosah detekčných senzorov je asi 15m. U podobného modelu fotopasce Bushnell bez čiernej fólie je až 19m, avšak IR prisvietenie je v tomto prípade viditeľné. Neviditeľné prisvietenie teda skracuje dosah senzorov asi o štvrtinu, ale dosah 15m je napriek tomu viac ako vyhovujúci. Citlivosť senzorov sa dá nastaviť na tri úrovne. LOW, NORMAL a HIGH. Tak to býva u väčšiny fotopascí. Bushnell má však ďalšiu novinku, citlivosť AUTO. Citlivosť sa nastavuje automaticky podľa vonkajšej teploty. Počas teplých dní je vyššia a v chladných dňoch nižšia, aby dokázala spoľahlivo rozlíšiť zver od tepelného pozadia, ale aby súčasne nespúšťala samovoľne nepríklad pri pohybe konárov vo vetre alebo pri hustom snežení. Nastavenie citlivosti na konkrétnom stanovišti je vždy metódou pokus-omyl a vyžaduje isté skúsenosti. Režim AUTO tento problém účinne rieši.

Kvalita obrazu zodpovedá použitému senzoru. Senzor je 5 megapixelový s 8 megapixelovou extrapoláciou. Kvalita obrazu je porovnateľná s fotopascou KG680, ktorá má true 8 Mpix snímač. Mňa však zaujímala hlavne kvalita videa. Maximálne rozlíšenie videa sa dá nastaviť na HD, čo je spomenutých 1280x720p. "p" znamená progresívne ukladanie snímkov, t.j. ukladajú sa celé snímky, nie polsnímky (párne a nepárne riadky, ako je to u typu ukladania "i"). Tým sa dosahuje vyššia kvalita videa. Samozrejme, že pri 5Mpix snímači sa nedá očakávať kvalita videa taká, akú majú napríklad zrkadlovky s 18Mpix snímačom, ale napriek tomu som s kvalitou denných záberov spokojný a fotopasca nesklamala. Pri nočných záberoch je však viditeľný šum na vzdialenejších objektoch a pozadí. Tu by mohol Bushnell trochu na sebe ešte popracovať. Šum sa dá čiastočne potlačiť pri spracovaní videa.  

Životnosť batérií je veľmi dôležitým parametrom fotopascí, preto sa ňou budem zaoberať podrobnejšie. Ak má fotopasca vysokú spotrebu, batérie sa rýchlo vybíjajú a potom hlavne u nočných záberov dochádza k šetreniu energie tým, že fotopasca skracuje videozábery, čo nie je žiadúce. Treba tiež častejšie vymieňať batérie, čo ide do peňazí a vytvára odpad. Pri kúpe fotopasce som si preto na tento parameter dával zvlášť pozor. Ako je na tom Bushnellka ? V teréne nesklamala, jej výdrž je obdivuhodná. Zatiaľ je v prevádzke od októbra minulého roku (5 mesiacov) a indikátor stavu batérií stále ukazuje FULL. Poslúchol som radu výrobcu a použil som lítiové tužkové batérie (12ks) s typovým označením ENERGIZER Ultimate Lithium, ktoré sú síce drahšie, ako klasické alklaické batérie, ale majú viacnásobne vyššiu kapacitu. Vyzerá to tak, že tieto batérie vydržia celý rok, hoci záleží aj od počtu záberov a intenzite využívania IR prisvietenia. Intentita IR prisvietenia sa dá u fotopasce Bushnell nastaviť, čo je ďalšia výhoda oproti konkurencii.

Ďalšie technické parametre fotopasce BUSHNELL Trophy Cam HD MAX si môžete pozrieť na stránke dodávateľa, od ktorého som fotopascu zakúpil. Je to firma TROMF PIAROVÁ z Banskej Bystrice.

 

 

Záverečné hodnotenie fotopasce BUSHNELL Trophy Cam HD MAX. Táto fotopasca patrí v súčasnosti medzi najlepšie fotopasce na trhu s vynikajúcim pomerom výkon/cena. Na trhu síce nájdeme fotopasce s 10Mpix snímačmi, ibaže v takmer dvojnásobnej cene. Fotopasca BUSHNELL Trophy Cam HD MAX v teréne nesklamala. Výborná výdrž batérií, odolnosť voči snehu a dažďu, práca za silných mrazov v ťažkých klimatických podmienkach bez problémov. Kvalita fotografií a denného videa výborná, nočné video uspokojivé. Množstvo užitočných funkcií, farebný LCD displej s možnosťou prehliadania videa priamo v teréne - hlavne táto posledná vlastnosť ma potešila oproti modelom, ktoré som používal predtým. Celkové hodnotenie: 1- Doporučujem tento výrobok.

Na stránke firmy TROMF nájdeme aj tento komentár: "Štáb BBC počas expedície v Bhutáne pomocou nastražených fotopascí Bushnell TrophyCam nasnímal fotky a videá tigrov v nadmorskej výške cca. 4000 metrov nad morom." A ja dodávam. Na Slovensku sa mi pomocou tejto fotopasce podarilo zachytiť množstvo videí vlka obyčajného (Canis lupus). Niekoľko záberov vlkov si môžete pozrieť v tomto krátkom videu (širokouhlé videozábery vlkov v klipe).

www.youtube.com/watch?v=baQhFslDJmQ

Emil Grobauer